Teraz dania azjatyckie stały się niezwykle popularne na całym świecie. Można je zamówić w domu, zjeść w restauracji, a nawet ugotować samodzielnie. Przedstawiam Wam wspaniały przepis na ciepłą sałatkę z funchozy.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- filet z kurczaka - 250 g
- papryka - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- marchew - 100 g
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- papryka (ostra) – 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Filet z kurczaka opłucz, dokładnie osusz i pokrój.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień każdy kawałek.
Wlej 150 ml wody, przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Pokrój pikle, marchewki, warzywa, obrane bułgarski i ostra papryka.
Wrzuć warzywa na patelnię z mięsem, dodaj funchozę, wymieszaj i przykryj.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, mieloną kolendrę, sól i paprykę.
Dodaj przygotowany sos do sałatki i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy