ogórki kiszone z czerwoną porzeczką na zimę

20 min
10 porcji
Ogórki kiszone z czerwonymi porzeczkami na zimę
Svetlana Balyn, stock.adobe.com
0

Pewnego dnia, dla eksperymentu, przygotowałem marynaty z czerwonymi porzeczkami na zimę. Przygotowanie okazało się tak smaczne, że od tego czasu gotuję to co roku. Chrupiące warzywa o cudownym smaku porzeczki dosłownie doprowadzają do szału!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść liście porzeczki, parasole koperkowe, czarny pieprz i grubo posiekane ząbki czosnku w słoikach.

Ułóż ogórki, a następnie dodaj czerwone porzeczki.

Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.

Wlej ocet, zdejmij z ognia i natychmiast wlej do słoików.

Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem. Po dniu przenieś konserwację do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy