Pewnego dnia, dla eksperymentu, przygotowałem marynaty z czerwonymi porzeczkami na zimę. Przygotowanie okazało się tak smaczne, że od tego czasu gotuję to co roku. Chrupiące warzywa o cudownym smaku porzeczki dosłownie doprowadzają do szału!
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- czerwona porzeczka - 300 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- koperek - 3 parasolka
- liście porzeczki - 5 listki
- ocet - 80 ml
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść liście porzeczki, parasole koperkowe, czarny pieprz i grubo posiekane ząbki czosnku w słoikach.
Ułóż ogórki, a następnie dodaj czerwone porzeczki.
Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na pół godziny.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i natychmiast wlej do słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem. Po dniu przenieś konserwację do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy