To uniwersalny przedmiot obrabiany. Może być używany do przygotowywania różnych potraw i podawany jako przekąska. Fasolka szparagowa w puszkach jest chrupiąca, aromatyczna i umiarkowanie słona. Każdy może go ugotować!
Składniki
- fasolka szparagowa - 5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- koperek - 5 parasole
- czarny pieprz - 5 groszek
- ocet jabłkowy - 250 ml
- cukier - 100 g
- sól - 220 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść fasolkę szparagową z grubych włókien, odetnij krawędzie. Pokrój długie strąki na kawałki nie większe niż wysokość słoika.
Wlej fasolę do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut i wrzuć do durszlaka.
Umieść koperek, obrane ząbki czosnku i fasolę w przygotowanych słoikach.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Wlej marynatę do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy