Jeśli jesteś koneserem tiramisu, tak jak ja, koniecznie zrób to z tym przepisem. Delikatny deser z lekką kwaskowatością i niesamowitym cytrynowym smakiem po prostu doprowadza do szału! W razie potrzeby do syropu cukrowego można dodać trochę koniaku.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- sok z cytryny - 100 ml
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- mascarpone - 300 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 100 g
- cukier puder - 100 g
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i gotuj przez 2 minuty.
Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj sok z cytryny. Syrop jest gotowy.
Podziel jajka na białka i żółtka.
Ubij białka na ostre szczyty, ubij żółtka cukrem pudrem na białe.
Dodaj mascarpone do żółtek i jeszcze raz wszystko dobrze ubij.
W małych porcjach dodaj ubite białka, dodaj skórkę i jeszcze raz wymieszaj.
Zanurz każde ciasteczko w syropie na kilka sekund.
Posmaruj spód talerza odrobiną kremu.
Ułóż ciasteczka w jednym rzędzie i ponownie dodaj krem. Powtarzaj procedurę, aż zabraknie półfabrykatów.
Posmaruj wierzch grubą warstwą kremu i wygładź. Wstaw deser na 5 godzin do lodówki.