Aby cieszyć się pyszną kawą Mokka (aka mokcacino), nie musisz iść do najbliższej kawiarni. Podaruj sobie i swoim bliskim aromatyczny napój kawowy, przygotowany w domu z miłością i troską. Twój poranek będzie pyszny i naprawdę miły!
Składniki
- Kawa mielona - 1,5 łyżeczka
- woda - 60 ml
- mleko - 100 ml
- Czekolada mleczna - 1/2 płytki
- cukier - do smaku
- bita śmietana - do dekoracji
- mielony cynamon - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść połowę tabliczki czekolady mlecznej (50 g) w łaźni wodnej.
W Turku zaparz mocną kawę, odcedź.
Podgrzej mleko, ale nie gotuj. Dodatkowo możesz ubić mleko za pomocą cappuccinatora, aż się spieni.
Wlej 20 ml gorącej wody do rozpuszczonej czekolady, mieszaj, aż będzie gładka. Otrzymasz rodzaj syropu czekoladowego.
Wlej syrop czekoladowy do wysokiej szklanki lub filiżanki.
Następnie wlej gorące mleko i odcedzoną kawę cienkim strumieniem wzdłuż ściany szklanki.
Udekoruj napój bitą śmietaną i mielonym cynamonem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy