Pikantna przekąska będzie odpowiednim dodatkiem do puree, makaronu lub owsianki. Bułgarska papryka jest przygotowywana po koreańsku po prostu, bez obróbki cieplnej, marynowania i innych skomplikowanych czynności. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- papryka - 500 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- ocet - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- Sezam - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój w paski.
Obierz cebulę i posiekaj.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce i umieść w misce.
Dodaj zmielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i gorący olej. Wymieszaj i odłóż na bok na 5 minut.
Połącz paprykę, cebulę i marchewkę. Dodaj ocet, sól i sezam.
Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy