przekąski 18.06.2023

Julienne z borowikami

55 min
4 porcje
Julienne z borowikami
Shmel, stock.adobe.com
0

Borowiki mają wspaniały smak i bardzo bogaty aromat. Dodaj je do swojego dania, a apetyczny zapach natychmiast rozprzestrzeni się po całym domu. Czy możesz sobie wyobrazić, jak pyszna będzie julienne z borowikami? Takie danie można bezpiecznie postawić na najbardziej wyrafinowanym stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Borowiki przygotuj, pokrój i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.

Pokrój filet z kurczaka i obraną cebulę.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Dodaj filety i gotuj przez kolejne 10 minut.

Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.

Dodaj sól, pieprz, mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos powinien być jednorodny i lekko gęsty.

Na patelni z filetem dodaj grzyby i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Rozłóż półfabrykat w doniczkach, zalej sosem mlecznym i posyp tartym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy