Borowiki mają wspaniały smak i bardzo bogaty aromat. Dodaj je do swojego dania, a apetyczny zapach natychmiast rozprzestrzeni się po całym domu. Czy możesz sobie wyobrazić, jak pyszna będzie julienne z borowikami? Takie danie można bezpiecznie postawić na najbardziej wyrafinowanym stole.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Borowiki przygotuj, pokrój i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.
Pokrój filet z kurczaka i obraną cebulę.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Dodaj filety i gotuj przez kolejne 10 minut.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Dodaj sól, pieprz, mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos powinien być jednorodny i lekko gęsty.
Na patelni z filetem dodaj grzyby i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Rozłóż półfabrykat w doniczkach, zalej sosem mlecznym i posyp tartym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.