Różnorodność kulinarna nigdy nie przestaje zadziwiać. Dziś w kolejce julien z rapanów. Owoce morza bardzo harmonijnie łączą się ze śmietaną, serem i soczystymi grzybami. Przepis wykorzystuje minimum przypraw, aby nie zagłuszyć subtelnego smaku morskich przysmaków.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rapany obierz, dokładnie opłucz i posiekaj.
Posiekaj pieczarki i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj rapany, wino, mielony pieprz i sól. Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Na patelni z rapanami dodaj śmietanę i smażoną mąkę. Mieszaj i duś wszystko razem przez 2-3 minuty.
Umieść obrabiany przedmiot w wysmarowanych foremkach i posyp serem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.