przekąski 27.06.2023

pasztet z głowy wieprzowej i wątróbki

5 godz. 30 min.
14 porcji
Pasztet z głowy wieprzowej i wątróbki
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Zwykle gorliwe gospodynie domowe zamykają taką przekąskę w słoikach, ponieważ zawsze jest jej dużo. Pasztet z głowy wieprzowej i wątroby to niedrogie i smaczne danie, które jest przygotowywane przez długi czas, ale bardzo proste. Dla wygody radzę kupić już posiekaną głowę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj głowę na kilka części, spłucz i zalej zimną wodą przez 1 godzinę.

Przenieś do rondla, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, świeżą wodę i gotuj przez 4 godziny.

Opłucz wątrobę, oczyść z filmów i żył, pokrój na duże kawałki.

Umieść posiekaną wątrobę na patelni z głową i gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 godzinę.

Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.

Umieść warzywa na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.

Wyjmij głowę do miski, lekko ostudź i oddziel mięso od kości.

Przepuść wątrobę, mięso z głowy i pieczone warzywa przez maszynę do mięsa.

Dodaj zmielony pieprz, sól i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy