Zwykle gorliwe gospodynie domowe zamykają taką przekąskę w słoikach, ponieważ zawsze jest jej dużo. Pasztet z głowy wieprzowej i wątroby to niedrogie i smaczne danie, które jest przygotowywane przez długi czas, ale bardzo proste. Dla wygody radzę kupić już posiekaną głowę.
Składniki
- wieprzowina (Głowa) – 3 kg
- wątróbka wieprzowa - 1 kg
- marchew - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- mielony czarny pieprz - 1 CZ. l.
- sól - 1,5 łyżeczka
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj głowę na kilka części, spłucz i zalej zimną wodą przez 1 godzinę.
Przenieś do rondla, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, świeżą wodę i gotuj przez 4 godziny.
Opłucz wątrobę, oczyść z filmów i żył, pokrój na duże kawałki.
Umieść posiekaną wątrobę na patelni z głową i gotuj wszystko razem jeszcze przez 1 godzinę.
Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Umieść warzywa na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Wyjmij głowę do miski, lekko ostudź i oddziel mięso od kości.
Przepuść wątrobę, mięso z głowy i pieczone warzywa przez maszynę do mięsa.
Dodaj zmielony pieprz, sól i dobrze wymieszaj.