Przepis jest bardzo prosty,ale nadal ma pewne cechy. Na przykład hummus pomidorowy jest przygotowywany bez dodawania soku z cytryny. Pomidory nadają przekąsce niezbędną kwaskowatość. Jeśli jest czas i chęć, wskazane jest ich obranie.
Składniki
- ciecierzyca - 300 g
- pomidory - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- tahini - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 2 L
- orzeszki piniowe - 1 łyżeczka
- suszone pomidory - 4 kawałki
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4-5 godzin.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka z zimną wodą. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Wyjmij szklankę wywaru, spuść resztę płynu.
Schłodzić gotowaną ciecierzycę i włożyć do miski blendera.
Dodaj obrany ząbek czosnku, tahini, olej, posiekane pomidory i sól. Zmiel do uzyskania gładkości. Jeśli masa jest gruba, dodaj trochę pozostałego bulionu i ponownie zmiel blenderem.
Połóż na talerzu, polej olejem, posyp orzeszkami pinii, dodaj suszone pomidory na wierzchu.