dżem ze skórki pomarańczowej

4 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem ze skórki pomarańczowej
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Wśród przepisów, które można już śmiało nazwać klasykiem – jest dżem ze skórki pomarańczowej. Słodki, lekko cierpki i niesamowicie aromatyczny! Co więcej, potrzebujesz grubej skórki, a nie najcieńszej górnej warstwy skórki.

Składniki

  • pomarańczowy - 6 sztuk
  • cukier - 600 g
  • woda - 600 ml
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń skórki z pomarańczy, pokrój w paski i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Okresowo zmieniaj wodę.

Zwiń skórki i nałóż na nić za pomocą igły.

Napełnij je wodą, gotuj przez 20 minut po zagotowaniu.

Odcedź, wlej czystą wodę i powtórz tę procedurę jeszcze 3 razy.

Wlej 600 ml wody do skórki i dodaj cukier.

Zagotuj syrop i gotuj przez około pół godziny.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do temperatury pokojowej.

Dodaj sok z cytryny, ponownie zagotuj i gotuj przez pół godziny.

Zwiń dżem w sterylne słoiki. Możesz zostawić lub usunąć nić w tym procesie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy