Wśród przepisów, które można już śmiało nazwać klasykiem – jest dżem ze skórki pomarańczowej. Słodki, lekko cierpki i niesamowicie aromatyczny! Co więcej, potrzebujesz grubej skórki, a nie najcieńszej górnej warstwy skórki.
Składniki
- pomarańczowy - 6 sztuk
- cukier - 600 g
- woda - 600 ml
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórki z pomarańczy, pokrój w paski i moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Okresowo zmieniaj wodę.
Zwiń skórki i nałóż na nić za pomocą igły.
Napełnij je wodą, gotuj przez 20 minut po zagotowaniu.
Odcedź, wlej czystą wodę i powtórz tę procedurę jeszcze 3 razy.
Wlej 600 ml wody do skórki i dodaj cukier.
Zagotuj syrop i gotuj przez około pół godziny.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
Dodaj sok z cytryny, ponownie zagotuj i gotuj przez pół godziny.
Zwiń dżem w sterylne słoiki. Możesz zostawić lub usunąć nić w tym procesie.