W kuchni japońskiej mam wiele ulubionych, ale wśród nich po prostu muszę podkreślić jednego - Onigiri z różowym łososiem. Na środku możesz umieścić wszystko, warzywa, owoce morza, po prostu ser lub różowy łosoś. Wypróbuj prosty przepis i zaskocz swoich gości.
Składniki
- ryż - 180 g
- woda - 250 ml
- cukier - 25 g
- ocet ryżowy - 30 g
- nori - 2 kawałki
- różowy łosoś - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przed gotowaniem opłucz ryż w zimnej wodzie do 4 razy. Następnie napełnij ryż wodą i gotuj do miękkości. Gdy ryż się ugotuje, Dodaj do niego mieszankę octu ryżowego, cukru i soli. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj różowego łososia. Kupuję lekko soloną lub wędzoną rybę. Możesz również użyć puszki. Pokrój rybę w drobną kostkę i uformuj Onigiri.
Weź trochę ryżu w dłoń i uformuj tortillę. Włóż nadzienie do tortilli i zwiń w kulkę. Na końcu uformuj kulkę w trójkąt.
Owinąć Onigiri paskiem nori, polać sosem sojowym i podawać.