Myślę, że wszyscy wiedzą o zaletach kuchni japońskiej. Onigiri z krewetkami są niskokaloryczne i odpowiednie dla tych, którzy przestrzegają właściwej diety. Aby danie było jeszcze zdrowsze, Wyeliminuj użycie cukru i zastąp ocet ryżowy sokiem z cytryny.
Składniki
- okrągły ryż - 2 szklanki
- woda - 500 ml
- krewetki - 200 g
- nori - 1 liść
- ocet ryżowy - 2 łyżeczka
- cukier - do smaku
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sezam - do dekoracji
- sos sojowy - do zgłoszenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz ryż, gotuj do miękkości, lekko ostudź, dopraw solą, cukrem i octem ryżowym.
Krewetki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie drobno posiekać.
Drobno posiekaj liść nori nożyczkami, aby uzyskać wióry.
Uformuj Onigiri rękami lub za pomocą specjalnej trójkątnej formy. Aby to zrobić, połóż część krewetek na warstwie ryżu, przykryj drugą warstwą ryżu, ubij trochę i nadaj tortilli kształt trójkąta. W połowie Onigiri połóż wiórki nori na krewetkach.
Ułóż gotowe Onigiri z krewetkami na talerzu, udekoruj sezamem, podawaj z sosem sojowym.