sosy 22.01.2022

sos pomidorowy Passata

50 min
6 porcji
Sos pomidorowy Passata
lilechka75, stock.adobe.com
0

SOS Passata to gęsta masa pomidorowa z aromatycznymi przyprawami. Do smaku możesz dodać cebulę, czosnek lub seler. Mam swój sprawdzony przepis, teraz podzielę się nim z wami!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

U podstawy każdego pomidora wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.

Odcedź, obierz i pokrój warzywa w kostkę.

Posiekaj seler, bazylię i obrany czosnek.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek, seler i smaż przez 2 minuty.

Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 minut. Nadmiar wilgoci powinien odparować, a masa zgęstnieje.

Wymieszaj groszek z papryką w moździerzu i wlej na patelnię.

Dodaj sól, cukier i posiekaną bazylię. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez 5 minut.

Przetrzyj sos przez sito, aby usunąć cząstki stałe i uczynić go bardziej jednolitym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy