SOS Passata to gęsta masa pomidorowa z aromatycznymi przyprawami. Do smaku możesz dodać cebulę, czosnek lub seler. Mam swój sprawdzony przepis, teraz podzielę się nim z wami!
Składniki
- pomidory koktajlowe (bardzo dojrzałe) – 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- seler - 1 łodyga
- bazylia - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 120 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól (duży) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
U podstawy każdego pomidora wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 2 minuty.
Odcedź, obierz i pokrój warzywa w kostkę.
Posiekaj seler, bazylię i obrany czosnek.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek, seler i smaż przez 2 minuty.
Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 minut. Nadmiar wilgoci powinien odparować, a masa zgęstnieje.
Wymieszaj groszek z papryką w moździerzu i wlej na patelnię.
Dodaj sól, cukier i posiekaną bazylię. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez 5 minut.
Przetrzyj sos przez sito, aby usunąć cząstki stałe i uczynić go bardziej jednolitym.