Jeśli chcesz opanować mistrzostwo kuchni francuskiej, naucz się robić sos beszamelowy do mięsa. Powinien być jednorodny, umiarkowanie gruby i o aksamitnej fakturze. Umożliwia to ciągłe mieszanie masy przez cały proces gotowania.
Składniki
- mleko (tłuste) – 450 ml
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 50 g
- mąka - 3 art.
- masło - 50 g
- gałka muszkatołowa (mielony) – na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Wlać do rondla z rozgrzanym olejem i smażyć przez 30-40 sekund.
Dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Wlej ciepłe mleko, dodaj przyprawy, sól i gotuj przez 5-7 minut, nie przerywając mieszania sosu trzepaczką.
Dodaj starty parmezan, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy