sosy 06.06.2023

sos beszamelowy do mięsa

10 min
6 porcji
Sos beszamelowy do mięsa
New Africa, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz opanować mistrzostwo kuchni francuskiej, naucz się robić sos beszamelowy do mięsa. Powinien być jednorodny, umiarkowanie gruby i o aksamitnej fakturze. Umożliwia to ciągłe mieszanie masy przez cały proces gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Wlać do rondla z rozgrzanym olejem i smażyć przez 30-40 sekund.

Dodaj mąkę i podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.

Wlej ciepłe mleko, dodaj przyprawy, sól i gotuj przez 5-7 minut, nie przerywając mieszania sosu trzepaczką.

Dodaj starty parmezan, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy