Tkemali to jeden z moich ulubionych sosów, ponieważ jest bardzo wszechstronny, a jednocześnie ma bardzo jasny smak. Mam więc wiele przepisów, z którymi eksperymentuję W nastroju. Dziś proponuję zrobić tkemali ze śliwek.
Składniki
- suszone śliwki - 500 g
- woda - 500 ml
- czosnek - 30 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 10 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Zostaw jedną czwartą bulionu i zmiel go blenderem do suszonych śliwek.
Zmielić masę przez sito.
W razie potrzeby dodaj więcej wywaru.
Dodaj posiekany czosnek i przyprawy.
Gotuj tkemali przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy