sosy 22.01.2022

klasyczny sos pesto

15 min
6 porcji
Klasyczny sos pesto
dusk, stock.adobe.com
0

Prawdziwi koneserzy kuchni włoskiej wiedzą, jak ważny jest pesto. Tradycyjnie należy go gotować w marmurowym moździerzu, ale wygodniej i szybciej jest używać blendera. Opowiadam prosty przepis!

Składniki

  • bazylia - 200 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • orzechy (cedrowe) – 2 art.
  • parmezan - 40 g
  • oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) – 150 ml
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone orzeszki piniowe przez kilka minut na patelni.

Opłucz bazylię, lekko strząśnij i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz ząbki czosnku.

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

Zmiel orzechy, czosnek i bazylię w blenderze, aż będą gładkie.

Przełóż do miski, dodaj sól, ser, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy