Jedną z integralnych części kuchni gruzińskiej jest taki sos tkemali. Ma tak niezwykły i wyrazisty smak, że nie ma analogów w żadnej kuchni na świecie. Dziś proponuję gotować tkemali z orzechami-doskonała odmiana klasyki.
Składniki
- śliwki - 700 g
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 0.5 pęczek
- orzechy włoskie - 60 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i przełóż owoce przez maszynkę do mięsa.
Dodaj kilka łyżek wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Zmiel prażone orzechy, kolendrę, czosnek i chili w blenderze.
Dodaj do śliwek wraz z przyprawami.
Gotuj tkemali przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy