sosy 30.05.2023

tkemali z orzechami

35 min
4 porcje
Tkemali z orzechami
Pretti, stock.adobe.com
0

Jedną z integralnych części kuchni gruzińskiej jest taki sos tkemali. Ma tak niezwykły i wyrazisty smak, że nie ma analogów w żadnej kuchni na świecie. Dziś proponuję gotować tkemali z orzechami-doskonała odmiana klasyki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i przełóż owoce przez maszynkę do mięsa.

Dodaj kilka łyżek wody.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

Zmiel prażone orzechy, kolendrę, czosnek i chili w blenderze.

Dodaj do śliwek wraz z przyprawami.

Gotuj tkemali przez kolejne 5 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy