Prawie zawsze w domu jest masło, mleko, śmietana i mąka. Z tych produktów możesz z łatwością zrobić wspaniały sos lasagne. Nie warto go przechowywać przez długi czas. Jeśli nadal jest to konieczne, połóż folię spożywczą bezpośrednio na powierzchni sosu.
Składniki
- mąka - 150 g
- masło - 200 g
- mleko - 200 ml
- śmietana - 400 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 6 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W małym rondlu rozpuść masło.
Dodaj mąkę i smaż przez kilka minut na złoty kolor, ciągle mieszając.
Wlej połowę mleka i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Wymieszaj pozostałe mleko ze śmietaną, solą i przyprawami.
Wlej półfabrykat do sosu cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy