Pyszny beszamel jest uważany za króla wszystkich sosów. Jest przygotowywany według różnych przepisów, w zależności od tego, do którego Dania ma służyć. Na przykład istnieje świetny przepis na beszamel do ryb. Ten sos doskonale podkreśla i uzupełnia jej smak!
Składniki
- mleko - 600 ml
- mąka - 40 g
- masło - 50 g
- śmietana - 2 art.
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czosnek i pokrój w cienkie talerze.
Na głębokiej patelni roztop masło.
Dodaj mąkę i smaż przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
Zdejmij patelnię z ognia i ostudź masę do temperatury pokojowej.
W małych porcjach stopniowo dodawaj ciepłą śmietanę, a następnie mleko. Za każdym razem mieszaj masę, aż będzie gładka.
Umieść sos na małym ogniu i podgrzej kilka min. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Dodaj zmieloną gałkę muszkatołową, cukier, sól i czosnek. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy