We Włoszech ten sos jest stałym towarzyszem wielu potraw. Bogaty kremowy smak sera pomaga, jeśli chcesz "zamaskować" suche mięso drobiowe. Przygotowanie jest bardzo proste!
Składniki
- czosnek - 2 ząbki
- szalotka - pół
- śmietana (20% tłuszczu) – 1 szkło
- parmezan - 100 g
- masło - 40 g
- biały pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz szalotkę i czosnek, drobno posiekaj.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i lekko zrumień.
Dodaj ciepłą śmietanę i zagotuj na małym ogniu.
Sól, pieprz i dodaj parmezan.
Podgrzej wszystko razem przez 2 minuty i zdejmij z ognia. W razie potrzeby sos można zmielić w blenderze.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy