Jeśli Charlotte z jabłkiem jest częstym gościem na twoim stole i nie sprawia już wiele radości, ten przepis jest dla ciebie! Urozmaicić zwykłe ciasto pomoże ... melon. Najdelikatniejsze ciasto biszkoptowe, niezwykły smak - co może być lepszego na szybkie domowe ciasto?
Składniki
- Melon - 200 g
- mąka - 1 szkło
- cukier - 0,5 szklanki
- jaja kurze - 4 szt.
- masło - 2 łyżeczka
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek, ubij żółtka cukrem.
Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki cukru i żółtek. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Osobno ubij białka solą w puszystą pianę.
Delikatnie włóż piankę białkową do ciasta, mieszając drewnianą szpatułką od dołu do góry.
Przygotuj melona: obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie plasterki.
Połóż melona na dnie natłuszczonej formy, napełnij ciastem.
Piecz Charlotte w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
Schłodzić gotowe ciasto w formie, przenieść na naczynie, posypać cukrem pudrem.