Baursaki w domu przypominają mi leniwe domowe paszteciki. Jeśli polej je miodem lub posyp cukrem pudrem, stają się wspaniałym deserem na herbatę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, połącz mleko i wodę i podgrzej trochę, ale nie gotuj. Następnie dodaj cukier i drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym, jak ciasto zacznie działać, dodaj tam sól i mąkę. Dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne 15 minut.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na kiełbasę i podzielić na porcje. Zwiń każdy kawałek w kulkę.
Zagotuj olej. Olej musi być wystarczający, aby całkowicie pokryć baursaki. Wrzuć je do oleju i gotuj, aż będą złote.
Wyjmij gotowe baursaki na ręcznik papierowy, po kilku minutach przenieś do naczynia i posyp cukrem pudrem. Możesz również polać je miodem lub czekoladą.