Aby przygotować apetyczny PP chaczapuri w stylu adżarskim, sugeruję zastąpienie niektórych składników z tradycyjnego przepisu. W rezultacie zawartość kalorii w naczyniu znacznie się zmniejszy, a smak w ogóle się nie pogorszy. Dla tych, którzy podążają za figurą - idealny!
Składniki
- twaróg - 300 g
- mąka ryżowa - 5 art.
- ser - 120 g
- jaja kurze - 2 szt.
- Olej roślinny - 1 art.
- sól - do smaku
- Zieleń - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie oddziel żółtko od białka jednego jajka.
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Przetrzyj twaróg przez sito, wprowadź białko, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj całe jajko, sól do smaku. W małych porcjach wprowadź przesianą mąkę.
Na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym ułóż ciasto w kształcie łodzi z bokami. Włóż połowę startego sera do środka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut na złoty kolor.
Następnie wyjmij łódkę z piekarnika, dodaj pozostały ser i żółtko i ponownie włóż do piekarnika na 3-5 minut, aż ser się rozpuści. Gotowy PP chaczapuri w stylu adżarskim przed podaniem udekoruj ziołami.