Weekend to idealny czas, aby zadowolić rodzinę domowymi wypiekami. Zaletą tego przepisu jest prostota. Nie musisz wyrabiać ciasta i wymyślać super skomplikowanego nadzienia. Weź gotowe ciasto francuskie i trochę czekolady - a pyszne, aromatyczne śniadanie jest gotowe!
Składniki
- ciasto francuskie (mrożone) – 250 g
- mąka - 50 g
- jaja kurze - 1 szt.
- woda - 20 ml
- czekoladowe krople (lub wióry) – 115 g
- cukier puder - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, następnie ułożyć na posypanym mąką stole, lekko rozwałkować na kwadrat o boku około 40 cm. Powinno być 16 trójkątów ciasta.
Umieść 2 łyżeczki kawałków czekolady na środku każdego trójkąta i uformuj rogaliki, zaczynając wirować z szerokiego boku trójkąta. Powierzchnię rogalików posmarować jajkiem ubitym z wodą.
Ułóż produkty szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem, zaokrąglij krawędzie półksiężycem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.