Możesz gotować naleśniki przynajmniej codziennie. Zawsze znajdzie się nowy przepis, oryginalny dodatek lub coś, co od dawna chciałem spróbować. Dziś oferuję ciekawą opcję na ryazhenka. Ciasto jest miękkie i lekko kwaśne.
Składniki
- ryazhenka (ciepły) – 400 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 280 g
- młoda cukinia - 200 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj młodą cukinię na drobnej tarce.
Posyp solą i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Wyciśnij startą cukinię z powstałego soku.
W osobnym pojemniku wymieszaj ciepłe sfermentowane mleko i sodę.
Dodaj lekko ubite jajka, mąkę i startą cukinię. Mieszaj, aż będzie gładka.
Łyżką małe placki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy