Nawet jeśli wcześniej nie robiłeś ciast, możesz zabrać się do pracy. Z tym przepisem nie możesz się absolutnie niczego bać! Wszystko jest proste, proste i stosunkowo szybkie. Dostosuj ilość cukru w zależności od tego, jak słodkie są morele.
Składniki
- mąka - 220 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 80 g
- miód - 3 art.
- esencja waniliowa - 2 krople
- sól - na czubku noża
- morele (średnie) – 5 sztuk
- cukier - 3 art.
- skrobia kukurydziana - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele przekrój na pół, obierz i pokrój w kliny.
Dodaj cukier, skrobię i wymieszaj.
Połącz przesianą mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki.
Zmiel masę rękami na drobny okruch.
Dodaj esencję waniliową, jajka, miód i zagniataj ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Podziel ciasto na dwa identyczne kawałki. Z jednego rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość ścian. Pozostałe ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Posyp formę mąką i ułóż ciasto, równomiernie rozprowadź nadzienie morelowe na wierzchu.
Zetrzyj zamrożone ciasto i równomiernie posyp nadzieniem morelowym.
Piecz ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.