Latem staram się maksymalnie wykorzystać świeże jagody, owoce i warzywa. Gotuję kompoty, gotuję sałatki i oczywiście pieczę różne ciasta. Dzisiaj opowiem ci jeden z moich ulubionych przepisów. Będzie potrzebował soczystych jeżyn.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 2 art.
- margaryna - 120 g
- mąka - 300 g
- cukier - 150 g
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- masło - 10 g
- białka jaj (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i kwaśną śmietaną.
Dodaj stopioną margarynę, wanilinę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny.
Odłóż jedną trzecią ciasta. Z reszty rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę boki.
Nasmaruj formę olejem i posyp mąką, ułóż obrabiany przedmiot.
Wymieszaj jeżyny ze skrobią i cukrem pudrem, włóż do ciasta.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na wierzchu ciasta. Ściśnij krawędzie.
Posmaruj ciasto lekko ubitym białkiem i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.