Kiedy jest mało wolnego czasu, a na herbatę chcę coś ugotować, pieczę czekoladowe babeczki. Przepis jest prosty i szybki. Zwykle używam silikonowych foremek, ale jeśli masz zwykłe — pamiętaj, aby je nasmarować przed rozpoczęciem pracy.
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- margaryna - 100 g
- śmietana - 250 g
- mleko - 1 szklanka
- gorzka czekolada - 200 g
- kakao - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l.
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 160 g
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku, wanilinę i sól.
Rozpuść margarynę, dodaj jajka, cukier i ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Bez przerywania pracy miksera dodaj rozpuszczoną czekoladę i ciepłą śmietanę.
Wlej połowę suchego półfabrykatu i taką samą ilość ciepłego mleka, dobrze wymieszaj wszystko.
Dodaj resztę suchego kęsa i mleka. Ponownie wszystko wymieszaj. Powinno być gęste ciasto.
Napełnij formy silikonowe o jedną trzecią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.