Na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się skomplikowany, ale tak nie jest. Spróbuj ugotować roladę z wątróbki drobiowej z masłem i przekonaj się o wszystkim! Pamiętaj, że przed podaniem przekąska musi koniecznie leżeć w lodówce.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową i zalej zimnym mlekiem przez 20 minut.
Posiekaj marchewkę, obraną cebulę i czosnek.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj wątróbkę drobiową, mielony pieprz, sól i smaż przez 10 minut, często mieszając.
Wlej wino i gotuj przez 3 minuty.
Dodaj ciepłą śmietanę, czosnek i gotuj wszystko razem przez 2 minuty.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji, odłożyć na bok do ostygnięcia.
Rozłóż papier do pieczenia, ułóż grubą warstwę pasztetu z wątroby i spłaszcz.
Rozłóż równomiernie miękkie masło.
Delikatnie zwiń rolkę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.