Z jednej strony solone arbuzy to bardzo niezwykła przekąska. Z drugiej strony jest fantastycznie prosty w przygotowaniu i można go łatwo obejść nawet bez sterylizacji. Polecam zwijanie ich w zwykłe trzylitrowe słoiki, jak wszelkie warzywa i kompoty.
Składniki
- arbuz - 1.5 kg
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 2 Bud
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 5 groszek
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż pokrojonego arbuza i wszystkie dodatki do czystego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj z cukrem, solą i octem.
Ponownie napełnij arbuza i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy