Jeśli wolisz jak najgęstszy SOS satsebeli, jest jedna prosta sztuczka, jak go zagęścić. To skrobia. Ważne jest tylko, aby dodać go we właściwym czasie i we właściwej ilości, i to właśnie omówię szczegółowo w przepisie.
Składniki
- sok pomidorowy - 4 L
- papryka - 5 sztuk
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- czosnek - 2 głowice
- cukier - 2 szklanki
- sól - 2 art.
- ocet - 1 szklanka
- skrobia - 4 art.
- mielony czarny pieprz - 2 łyżeczka
- mielona kolendra - 3 CZ. l.
- pietruszka - 1 pęczek
- bazylia - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż czosnek i całą paprykę przez maszynkę do mięsa.
Zostaw szklankę soku pomidorowego, a resztę wlej do warzyw.
Dodaj cukier, sól i przyprawy, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez kolejne 5 minut.
Rozcieńczyć skrobię w szklance soku i wlać do satsebeli. Dodaj tam ocet.
Gotuj sos przez kolejne 5 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy