marynowane ogórki z octem jabłkowym na zimę

20 min
8 porcji
Ogórki kiszone z octem jabłkowym na zimę
chudo2307, stock.adobe.com
0

Jeśli jesteś tak samo stronniczy jak ja w piklach, wypróbuj ten przepis. Kiszone ogórki z octem jabłkowym są przygotowywane po prostu. Jednocześnie zawsze okazuje się chrupiący, umiarkowanie kwaśny i słony. Nawet początkujący mogą pochwalić się doskonałymi wynikami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ogórki przygotuj i namocz przez 4 godziny w zimnej wodzie.

Włóż pietruszkę, parasole koperkowe, grubo posiekany czosnek i ogórki do wysterylizowanych słoików.

Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, ponownie zagotuj i zalej ogórki.

Po pół godzinie odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Gotuj przez 2 minuty, zdejmij z ognia i dodaj ocet.

Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy