Jeśli jesteś tak samo stronniczy jak ja w piklach, wypróbuj ten przepis. Kiszone ogórki z octem jabłkowym są przygotowywane po prostu. Jednocześnie zawsze okazuje się chrupiący, umiarkowanie kwaśny i słony. Nawet początkujący mogą pochwalić się doskonałymi wynikami.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 60 ml
- pietruszka - 20 g
- koperek (parasole) – 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 2,5 art.
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki przygotuj i namocz przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Włóż pietruszkę, parasole koperkowe, grubo posiekany czosnek i ogórki do wysterylizowanych słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, ponownie zagotuj i zalej ogórki.
Po pół godzinie odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, zdejmij z ognia i dodaj ocet.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy