
Dżem jabłkowy można gotować na wiele sposobów. Hostessy mieszają różne smaki, dodają ulubione przyprawy. Dzisiaj chcę podzielić się prostym przepisem na dżem jabłkowy z cytryną. Dzięki niemu przysmak jabłkowy nabiera przyjemnego cytrusowego posmaku.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Wlej przygotowane jabłka wrzącym syropem, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok, dodaj do jabłek. Wymieszaj obrabiany przedmiot i pozostaw na 2-3 godziny.
Następnie na małym ogniu zagotuj dżem i gotuj przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i ponownie pozostaw do ostygnięcia na 2-3 godziny.
Powtórz procedurę 5-6 razy. Jabłka powinny być całkowicie nasączone syropem i stać się przezroczyste.
Umieść rondel z dżemem na ogniu i przy minimalnym ogniu gotuj, aż płyn odparuje (około 20-30 minut).
Gorący dżem jabłkowy z cytryną zapakuj w sterylne słoiki i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.