dżem jabłkowy z cytryną

12 godz. 0 min.
2 puszki po 0,25 l
Dżem jabłkowy z cytryną
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Dżem jabłkowy można gotować na wiele sposobów. Hostessy mieszają różne smaki, dodają ulubione przyprawy. Dzisiaj chcę podzielić się prostym przepisem na dżem jabłkowy z cytryną. Dzięki niemu przysmak jabłkowy nabiera przyjemnego cytrusowego posmaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

Zagotuj syrop z wody i cukru.

Wlej przygotowane jabłka wrzącym syropem, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.

Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok, dodaj do jabłek. Wymieszaj obrabiany przedmiot i pozostaw na 2-3 godziny.

Następnie na małym ogniu zagotuj dżem i gotuj przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i ponownie pozostaw do ostygnięcia na 2-3 godziny.

Powtórz procedurę 5-6 razy. Jabłka powinny być całkowicie nasączone syropem i stać się przezroczyste.

Umieść rondel z dżemem na ogniu i przy minimalnym ogniu gotuj, aż płyn odparuje (około 20-30 minut).

Gorący dżem jabłkowy z cytryną zapakuj w sterylne słoiki i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy