tkemali z czerwonej porzeczki na zimę

35 min
4 porcje
Tkemali z czerwonej porzeczki na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Gruziński sos tkemali słynie na całym świecie z pikantności i kwaśnego smaku. Zwykle jest zrobiony ze śliwki wiśniowej, ale czasami używa się innych składników. Doskonałe tkemali uzyskuje się z czerwonej porzeczki. Możesz go ugotować według tego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść czerwone porzeczki na patelni i dobrze zetrzyj tłuczkiem.

Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.

Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.

Dodaj cukier, sól, przyprawy i pikantną mieszankę do garnka z jagodami.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Wlej ocet, następnie przez kolejne 2-3 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy