Gruziński sos tkemali słynie na całym świecie z pikantności i kwaśnego smaku. Zwykle jest zrobiony ze śliwki wiśniowej, ale czasami używa się innych składników. Doskonałe tkemali uzyskuje się z czerwonej porzeczki. Możesz go ugotować według tego przepisu.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 150 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść czerwone porzeczki na patelni i dobrze zetrzyj tłuczkiem.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i pikantną mieszankę do garnka z jagodami.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, następnie przez kolejne 2-3 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy