bazylia z oliwą z oliwek na zimę

15 min
2 porcje
Bazylia z oliwą z oliwek na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Podobnie jak inne świeże, pachnące warzywa, bazylię można zaopatrzyć na przyszłość. Jednym ze sposobów jest po prostu zmielenie go i wysłanie do zamrażarki. Ale jest też inna opcja-zwiń ją w słoiki z oliwą z oliwek. Okazuje się prawie pesto.

Składniki

  • bazylia - 3 pęczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel bazylię w blenderze razem z solą.

Włóż do sterylnych słoików.

Napełnij olejem do góry, zamknij i przechowuj w lodówce lub w piwnicy.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy