Idealne połączenie kolorów, aromatów i smaków! Galaretka z czerwonej porzeczki i malin to ulubiona uczta dla dzieci i dorosłych. Nawet niedoświadczony kucharz może go ugotować zgodnie z tym przepisem. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji i nie Gotowanie żelatyny.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- Malina - 1 kg
- cukier - 1 kg
- żelatyna - 20 g
- woda - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, spłucz pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Dodaj maliny, czerwone porzeczki i cukier do rondla z grubym dnem. Przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Umieść patelnię z jagodami na małym ogniu i gotuj przez 2-3 minuty.
Wyjmij z pieca, ostudź i przetrzyj przez sito.
Żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut do spęcznienia.
Umieść puree jagodowe na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Wlej żelatynę, wymieszaj i natychmiast włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń i po ostygnięciu przenieś do przechowywania w chłodne miejsce