Jednym z moich ulubionych sposobów przygotowania zielonych pomidorów jest taki przepis z plasterkami czosnku i przypraw. Radzę wziąć młody czosnek – a wtedy nie trzeba go nawet całkowicie obrać. I tak odda swój zapach, a zaoszczędzisz czas.
Składniki
- zielone pomidory - 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- liść laurowy - 6 sztuk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- woda - 1.5 L
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory w kliny. Ułóż je z czosnkiem, liściem laurowym i pieprzem w sterylnych słoikach.
Zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut pod przykryciem i odcedzić.
Dodaj do niego cukier, sól i ocet, ponownie zagotuj, ponownie zalej pomidory i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy