Prawie nigdy nie natknąłeś się na bardziej delikatne placki. Osobliwością tego przepisu jest to, że ciasto przygotowuje się z dodatkiem ubitych białek. Ostrożnie wymieszaj je z resztą masy. Polecam użyć do tego silikonowej szpatułki.
Składniki
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- białka jaj - 6 sztuk
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- cukier puder - 3 art.
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Dodaj mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubij białka osobno solą na ostre szczyty.
Dodaj ubite białka do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem, dobrze podgrzej i łyżką małe placki. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy