pieczenie 15.02.2022

placki szkockie

30 min
5 porcji
Placki szkockie
manyakotic, stock.adobe.com
0

Prawie nigdy nie natknąłeś się na bardziej delikatne placki. Osobliwością tego przepisu jest to, że ciasto przygotowuje się z dodatkiem ubitych białek. Ostrożnie wymieszaj je z resztą masy. Polecam użyć do tego silikonowej szpatułki.

Składniki

  • mąka - 250 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • białka jaj - 6 sztuk
  • mleko (ciepły) – 1 szkło
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
  • cukier puder - 3 art.
  • sól - na czubku noża
  • Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.

Dodaj mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ubij białka osobno solą na ostre szczyty.

Dodaj ubite białka do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.

Posmaruj patelnię olejem, dobrze podgrzej i łyżką małe placki. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy