Ta orzechowa manna ma jednocześnie dwie sztuczki: orzechy trafiają zarówno do ciasta, jak i do dekoracji. Dzięki tej podwójnej dawce uzyskuje się jeszcze jaśniejszy i bogatszy smak. A zapach jest taki, że nie można odmówić i przejść obok.
Składniki
- kefir - 1.5 szklanki
- orzechy - 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 1 szkło
- Manka - 2 szklanki
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel połowę orzechów w blenderze i posiekaj połowę.
Ubij jajka z cukrem na pianę. Dodaj kefir i sodę i ponownie ubij.
Dodaj posiekane orzechy i semolinę w blenderze, wszystko wymieszaj i pozostaw na pół godziny.
Wlej ciasto do formy, posyp posiekanymi orzechami i piecz przez 40 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy