Sałatka & 171; bransoletka z granatu&187; z kurczakiem i suszonymi śliwkami
Chcesz zaskoczyć gości piękną i pyszną sałatką? Przygotuj "bransoletkę z granatu" z kurczakiem i suszonymi śliwkami. Naczynie układa się warstwami i ozdabia ziarnami granatu. Aby uzyskać pożądany kształt, na środku talerza umieszcza się szklankę.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- jaja kurze (gotowane na twardo) – 3 kawałki
- Burak (gotowane) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- śliwka - 50 g
- majonez - 120 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- granat (ziarna) – 250 g
- Olej roślinny (do smarowania szklanki) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz wrzącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
Zmiel filety, jajka i obraną cebulę.
Buraki, marchewki i ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce.
Aby uzyskać sałatkę w kształcie pierścienia, umieść szklankę wysmarowaną olejem roślinnym na środku talerza.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: filet z kurczaka, cebula, ziemniaki, jajka, marchew, suszone śliwki i buraki. Po polędwicy, ziemniakach, marchwi i burakach dodaj sól, mielony pieprz i majonez.
Udekoruj sałatkę ziarnami granatu, układając je grubo na całej powierzchni.
Ostrożnie wyjmij szklankę i włóż sałatkę do lodówki na 1,5-2 godziny. Pustkę w środku naczynia można wypełnić ziołami, basturmą lub kawałkami gotowanych warzyw.