Chcesz mieć na zimę zapas pysznego sosu tkemali, który można wykorzystać w różnych potrawach? Ten przepis pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować go ze świeżych składników i cieszyć się jego żywym smakiem o każdej porze roku! Dla odmiany dzisiaj wezmę białą śliwkę.
Składniki
- śliwki (Biały) – 2 kg
- czosnek - 6 ząbki
- kolendra - 25 g
- cukier - 2 art.
- Chili - 1 rzecz
- sól - 1.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- oregano - 1 CZ. l.
- tymianek - 0.5 łyżeczka
- mięta - 25 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwki wodą, gotuj przez pół godziny do miękkości i przetrzyj przez sito.
Zmiel czosnek, chili, kolendrę i miętę w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i gotuj jeszcze trochę do pożądanej gęstości.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy