SOS pigwowy do mięsa na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Sos z pigwy do mięsa na zimę
hansgeel, stock.adobe.com
0

Sosy owocowe do mięsa to osobna uczta, którą trudno przejść. Słodko – kwaśna pigwa o wyrazistym smaku i konsystencji jest jedną z najlepszych podstaw do takich sosów. Mówię Ci, jak zrobić taki przedmiot.

Składniki

  • pigwa - 1.5 kg
  • sok z cytryny - 30 ml
  • woda - 1 szklanka
  • cukier - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój pigwę w plasterki i zalej ją wodą.

Dodaj cukier do smaku i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu pod przykryciem.

Zmiel kawałki pigwy blenderem. Dodaj sok z cytryny i trochę syropu, w którym gotowano owoce, aby uzyskać konsystencję.

W razie potrzeby dopraw SOS.

Gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy