Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na dżem, który słusznie można nazwać Królewskim. Potrzebuje zwykłego agrestu, lepiej zielonego i trochę pomarańczy. W przeciwnym razie przygotowuje się bardzo prosto i szybko – powiem Ci, jak.
Składniki
- pomarańczowy - 2 kawałki
- agrest - 1 kg
- cukier - 1 kg
- wanilina - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij ogony agrestu. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą i pokroić. Usuń pestki.
Przełóż wszystko przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Dodaj cukier i odstaw na pół godziny.
Zagotuj dżem i gotuj przez kolejne pół godziny na małym ogniu.
Dodaj wanilinę, wymieszaj dżem i zwiń w czyste, suche słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy