Przy całej prostocie przygotowania taki dżem agrestowy z pomarańczą nie bez powodu został nazwany Królewskim. Sam wszystko zrozumiesz, próbując dosłownie kilku łyżek smakołyków. Dorośli i dzieci będą zachwyceni. Wolę jeść taki dżem tylko łyżką z herbatą.
Składniki
- agrest - 1 kg
- woda - 100 ml
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 400 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 2 szczypta
- wanilina - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel pomarańcze w blenderze. Ze skórką lub bez-Do smaku.
Napełnij agrest wodą, dodaj cukier i zagotuj.
Dodaj pomarańczę i gotuj dżem przez 7 minut.
Pozwól mu ostygnąć i gotuj przez kolejne 5-7 minut. Ponownie ostudź.
Dodaj przyprawy, gotuj dżem przez kolejne 5-7 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy