marynowane grzyby z octem bez sterylizacji na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki
Marynowane grzyby z octem bez sterylizacji na zimę
SerPhoto, stock.adobe.com
0

Marynowane grzyby zawsze były centralnym punktem świątecznego stołu. Proponuję przygotować grzyby leśne na zimę zgodnie z tym sprawdzonym prostym przepisem. Marynata jest klasyczna, uniwersalna-nadaje się do marynowania absolutnie wszelkich grzybów jadalnych.

Składniki

  • Grzyby (dowolny) – 2 kg
  • woda - 1 L
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie - 5 łyżeczka
  • czarny pieprz - 5 łyżeczka
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 2 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj przez 15 minut, ponownie spłucz i wrzuć do durszlaka.

Przygotuj marynatę: połącz wodę, sól, cukier, obrany czosnek i przyprawy, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby, gotuj przez 15 minut, usuwając pianę.

Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż wrzące grzyby do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy