marynowane grzyby z octem bez sterylizacji na zimę
Marynowane grzyby zawsze były centralnym punktem świątecznego stołu. Proponuję przygotować grzyby leśne na zimę zgodnie z tym sprawdzonym prostym przepisem. Marynata jest klasyczna, uniwersalna-nadaje się do marynowania absolutnie wszelkich grzybów jadalnych.
Składniki
- Grzyby (dowolny) – 2 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 5 łyżeczka
- czarny pieprz - 5 łyżeczka
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj przez 15 minut, ponownie spłucz i wrzuć do durszlaka.
Przygotuj marynatę: połącz wodę, sól, cukier, obrany czosnek i przyprawy, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby, gotuj przez 15 minut, usuwając pianę.
Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Włóż wrzące grzyby do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.