Idealne danie na romantyczną kolację. Lekki deser nie zajmie ci dużo czasu i okaże się niesamowicie pyszny! Radzę gotować dzień przed planowaną datą, ponieważ ciasteczka powinny mieć czas na dokładne namoczenie. Wszystkie szczegóły w przepisie.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 300 g
- mascarpone - 250 ml
- śmietana - 250 ml
- cukier puder - 100 g
- Kawa - 1 filiżanka
- truskawka - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kilka truskawek na cienkie talerze i odłóż na bok do dekoracji.
Zmielić resztę truskawek w blenderze na puree.
Ubij śmietanę mikserem, aż zgęstnieje.
Dodaj cukier puder, mascarpone i dobrze wymieszaj.
Zanurz każde ciasteczko na kilka sekund w kawie.
Posmaruj spód talerza kremem i ułóż warstwę ciastek.
Dodaj trochę przecieru truskawkowego i posmaruj warstwą kremu.
Ponownie ułóż ciasteczka, masę truskawkową i śmietanę. Powtarzaj czynności, aż deser osiągnie odpowiednią wysokość.
Posmaruj wierzch grubą warstwą kremu i udekoruj truskawkami, układając je zgodnie z zasadą łusek. Zaparz tiramisu w lodówce przez 5-6 godzin.