Te kotlety z kurczaka okażą się jeszcze bardziej aromatyczne, jeśli użyjesz wędzonej papryki, ale zrobi to zwykła. A jeśli masz pod ręką gotowe mięso mielone, cały proces gotowania zajmie bardzo mało czasu.
Składniki
- mielony kurczak - 400 g
- biały chleb - 3 plasterki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 70 ml
- sól - do smaku
- papryka - 1/3 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 20 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przytnij Skórki białego chleba, napełnij mlekiem i pozostaw na 5-10 minut.
W głębokiej misce umieść mielonego kurczaka.
Dodaj cebulę startą lub posiekaną w blenderze do mielonego mięsa. Dodaj również jajko, sól i paprykę.
Zmiel chleb z mlekiem blenderem, aby nie dopuścić do grudek w mielonym mięsie. Wlej do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Łyżką rozłóż małe porcje mięsa mielonego i smaż na małym ogniu przez około 4 minuty. Z drugiej strony smaż kotlety przez 3 minuty, przykryte pokrywką.
Podawaj gotowe kotlety z kurczaka od razu. Ponieważ okazują się bardzo chude, można je podawać w schłodzonej formie.