Do tego przepisu potrzebujesz tylko trzech składników: wiśni, domowej roboty śmietany i skondensowanego mleka. Ponadto owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. W skrajnych przypadkach dozwolone jest użycie dżemu wiśniowego.
Składniki
- wiśnia - 400 g
- śmietana - 300 g
- mleko skondensowane - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie i oczyść je z pestek.
Odłóż czwartą część, resztę umieść w misce blendera i posiekaj.
Drobno posiekaj Pozostałe wiśnie.
Wymieszaj masę wiśniową, mleko skondensowane i posiekane wiśnie.
Osobno ubij schłodzoną śmietanę.
Wymieszaj półfabrykat z wiśniami i bitą śmietaną.
Włóż powstałą masę do przygotowanej formy i włóż do zamrażarki na 10 godzin. Przez pierwsze 5 godzin mieszaj lody co 40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy