W zwykłym znaczeniu serniki to deser twarogowy przygotowany z dodatkiem jagód, miodu i wanilii. Ale okazuje się, że są nawet serniki z cukinii. Chcesz spróbować? W takim razie ten przepis jest dla ciebie.
Składniki
- twaróg - 300 g
- cukinia - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 150 g
- cukier - 3 art.
- masło (do smażenia) – 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cukinię i zetrzyj na drobnej tarce.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Wymieszaj oba półfabrykaty, dodaj cukier, jajko i połowę mąki. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uformuj serniki i zwiń pozostałą mąkę.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.
Ułóż serniki i smaż na złoty kolor po obu stronach. Zwykle zajmuje to 1,5-2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy